Meeting G2.1 summary

Konferencija Meeting G2.1, prva konferencija koja je okupila hrvatske iseljenike s ciljem da im predstavi mogućnosti ulaganja u Hrvatskoj, održana je u organizaciji kongresnog centra FORUM Zagreb, od 26. do 30. listopada ove godine u Zagrebu.

Prvi dan, 26. listopada održana je svečana večera dobrodošlice uz zanimljivu i osebujnu predstavu SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ za sve sudionike koji su stigli iz raznih krajeva svijeta.

Drugi dan konferencije, 27. listopada, započeo je svečanim otvaranjem poslovne konferencije od strane predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović koja je u svom obraćanju podržala rad konferencije kao važan korak u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske.

Predsjednica je pozvala hrvatske iseljenike da budu partneri u  poticanju gospodarskog razvoja putem svojih projekata koji bi mlade zadržali u zemlji, a njima dali dodatan poticaj za jače povezivanje sa Hrvatskom. Na kraju svog obraćanja predsjednica Republike pozvala je predstavnike iseljeničke Hrvatske i povratnike na suradnju u pripremi platforme i terena za istraživanje i razvoj poslovnih  mogućnosti u Hrvatskoj kako bismo zajedno razvili hrvatsko gospodarstvo i poslovno  okruženje na način da ono bude konkurentno i pogodno za poslovanje.

Josip Hrgetić, direktor projekta “Meeting G2.1“ istaknuo je kako je cilj ove konferencije istraživanje novih tržišta i mogućnosti koje pružaju europske i hrvatske institucije za ulaganja u Hrvatskoj i ujedno poručio kako je globalizacija omogućila bolju povezanost hrvatske dijaspore sa Hrvatskom, te lakše umrežavanje i povezivanje u stvaranju poslovnih uspjeha.

Nakon uvodnih izlaganja Ivane Pogres, voditeljice Službe za gospodarsku analitiku Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Damira Novinića, ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost, Joško Perica i Maša Šarić iz Ernst & Younga, sudionicima konferencije pojasnili su pravne  i porezne aspekte bitne potencijalnim ulagačima.

Na panel diskusiji Inovacije/Start-upovi/Poslovni anđeli, pod moderatorskom palicom Ace Momčilovića iz MBA Croatia, sudjelovali su Nikola Kapraljević, Goran Vlašić, Ratko Mutavdžić, Boris Guina i Hrvoje Prpić. Samo neke od poruka panel diskusije su da danas učimo što znači inovativnost i da se treba usmjeriti ka globalnom tržištu.

Nakon osvježenja sudionika, nastavili smo s dvije pitch sesije u kojima su se predstavili zanimljivi hrvatski startupovi: Sail Router, Agrivi, Tematski park Sunger, Liana App, Thorium At, Aplikata i C@N Motion u prvoj, a Trav Abled, Eco Mobile, Videoreha, Smart Lumies, Spotle, VisioBike, Vibby, Vita stig u drugoj.

Na panel diskusiji Kako zaštititi Vašu investiciju koju je moderirao Krešimir Lipovšćak, sudjelovali su Stjepan Lović, Žarko Tomašić i Gorana Grubišić. U zaštiti investicija sudionici su istaknuli problem sudstva, dugotrajnosti sporova i zapravo jako loše pravne zaštite investitora zbog sporog sudskog postupka. Naime nakon 4-5 godina druga strana često više i ne postoji i nema se od koga naplatiti. Trebao bi se uspostaviti transparentan sustav odgovornosti suca za loš rad, ali bez da se time zadire u neovisnosti sudbene vlasti i slobodu rada sudaca.

Na kraju je Doris Boras predstavila rad EEN-a, Europske poduzetničke mreže, a prije toga je Ljiljana Kukec otvorila sudionicima konferencije ideju o franšizama. Andrija Čolak je prezentirao svoje franšize Surf’n’Fries i Kisha – pametni kišobran te kako doznajemo na licu mjesta imao konkretne upite za suradnju – što je bio jedan od važnih ciljeva MEETING-a G2.1: Omogućiti priliku za sklapanje preliminarnih ugovora ili suradnje između Hrvata iz inozemstva i Hrvata iz domovine.

Treći dan konferencije MEETING G2.1, 28. listopada sudionici su diskutirali o čak šest važnih tema.

„Vrlo je bitno rano planiranje i strukturiranje projekata, povezivanje sa strateškim ciljevima kako bi u što većoj mjeri zadovoljili uvjete natječaja na koji se želite prijaviti“ kazala je Sonja Ifković iz Deloittea prilikom izlaganja o mogućnostima financiranja i sufinanciranja za razvojne i investicijske projekte.

Na panel diskusiji Gradovi – prilika za uspješne projekte pod moderatorskom palicom Ivice Perice iz Deloittea, sudjelovao je predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk, Andrija Rudić, gradonačelnik Kutine i Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina koji su istaknuli da postoje potpore i poticaj, a gradonačelnici su spremni davati ih ozbiljnim investitorima.

Na panel diskusiji Ulaganje u RH uz poticaje europskih fondova, moderator Saša Bukovac iz Hrvatske gospodarske komore ukratko je pojasnio koji su nam sve europski fondovi na raspolaganju, a sudionici diskusije Tajana Mrkić, EBRD; Marina Marasović, HBOR; Sani Ljubunčić, MINPO; Frano Šesnić, Raza dali su konkretnije informacije. Europska banke za obnovu i razvoj  je do sada imala 3 milijarde eura investicija u 298 projekata, samo prošle godine 300 milijuna eura u 21 projekt, a ove godine 180 projekata, od čega su istaknuli sindicirane kredite s Podravkom, Marinom Dalmacija i Jadran Galenski laboratorij, istaknula je Tajana Mrkić. HBOR je realizirao više od 180 milijardi kuna vrijednih projekata, dijelom i kroz europske fondove.

Na panel diskusiji Kako do kredita? Roman Šubić iz Hrvatske narodne banke, Nicolas Baron Adamovich iz Commerzbank, Vera Maroshi iz Progreso grupe, Srđan Šverko, Raiffeisenbank Austria i Zoran Kureljušić iz Privredne banka Zagreb diskutirali su o mogućnostima financiranja željene investicije te izdvojili poslovne prilike u Hrvatskoj za investicije: hrana (zemljišta su mirovala 15-20 godina, spremna su za organsku proizvodnju), navodnjavanje (3,5 % poljoprivredna površina je u sustavu navodnjavanja), palijativna skrb, (domovi, briga za starije), zdravstveni turizam, energetska obnova, zbrinjavanje i recikliranje otpada te nautika.

„Prave promjene ćemo napraviti kad skinemo tabu s teme obrazovanja“ kazao je Hrvoje Balen član uprave Algebre na panelu Kako modernizirati naše obrazovanje da bude kompetitivno s vrhunskim zapadnim zemljama uz vođenje Tome Antičića iz Instituta Ruđer Bošković.

Na okruglom stolu Nekretnine u Hrvatskoj – okvir, trendovi i prilike, kojeg je vodio Tomislav Gregurić iz Renove, sudjelovali su Ivana Delalić, Odvjetničko društvo Božić i partneri; Zlatko Gregurić, EBRD; Zlatko Barović, Aplan; Dražen Nikolić, neovisni stručnjak za investicije u nekretninama.

Na posljednjem panelu ovog konferencijskog dana, Uspješne prakse u svijetu i u Hrvatskoj, uz moderiranje Nevenke Weissmann iz Kanade, svoja iskustva su podijelili Tomislav Kuljiš iz Bolivije,  Darrell Šarić iz Kanade, Mirela Rubić iz Njemačke i Antonio Šeparović iz Južnoafričke Republike.

Četvrti dan, 29. listopada, u organizaciji HAMAG-BICRO, sudionici su posjetili Biocentar na Borongaju gdje ih je Dubravko Kičić, predsjednik uprave i izvršni direktor BioCentra, zajedno sa svojim suradnicima proveo kroz centar i njegove vitalne dijelove. BIOCentar omogućuje i uspostavlja mrežu kontakata s institucijama, kompanijama i pojedincima koji su direktno i indirektno povezani s bioznanostima. Na jednom mjestu korisnici mogu iznajmljivati laboratorije, koristiti svu potrebnu opremu i ostale prateće prostorije, dobiti sve potrebne savjete za razvoj tvrtke i educirati zaposlenike kako bi se njihove biotehnološke tvrtke čim prije razvile i postale konkurentne.

Nakon toga sudionici konferencije uputili su se u Hrvatsku Gospodarsku Komoru, gdje ih je dočekao Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore te su zajedno s njim razgovarali o temeljima za osnivanje Hrvatske (virtualne) svjetske gospodarske komore. Marko Šantić , predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, upoznao nas je s investicijskim prilikama u BiH.

Sudionici su zatim posjetili trg Svetog Marka i Vladu Republike Hrvatske gdje ih je na sastanak primio i premijer Zoran Milanović.

Peti dan konferencije, kao šećer na kraju, sudionicima je organiziran izlet u Aquapark Adamovec i Ambientpark kako bi i sami mogli vidjeti pozitivan primjer poslovanja u RH, primjer dobre prakse poduzetnika – povratnika.

Organizatori kao i svi sudionici vrlo su zadovoljni održanom konferencijom i uspjehom povezivanja iseljenika i domaćih poslovnih ljudi. Sudionici su podržali inicijativu organizatora za formiranje svojevrsnog poslovnog kluba u kojem bi svaka od sedamnaest zemalja imala svog predstavnika te istaknuli važnost kontinuiteta ove inicijative kao i osnivanja zajedničke platforme.